Ecodesign en Ecolabel

Ecodesign

De ECODESIGN Directive (2005/32/EC) vormt een Europese kaderrichtlijn voor het opstellen van ECODESIGN eisen (via Europese wetgeving) voor alle apparatuur (ERP) die energie gebruikt. Het doel hiervan is om alle apparaten energiezuiniger te maken. Dat geldt voor uw koelkast, lampen, haardroger, TV en ook voor kachels en haarden. Als onderdeel hiervan zijn producteisen opgesteld voor nieuwe hout- en pelletkachels en biomassa gestookte ketels. Beide voorstellen zijn in maart 2015 goedgekeurd door het Europees Parlement, zodat vanaf 2020 (gastoestellen) en 2022 (hout- en pellettoestellen) de eisen uit de ECOdesign Directive in alle EU lidstaten moeten zijn ingevoerd  en gecontroleerd. De Ecodesign eisen staan los van de CE markering voor toestellen. Dat leidt nog wel eens tot verwarring omdat de CE markering momenteel achterloopt op hetgeen geregeld is in Ecodesign. Voor de komende jaren geldt dus naast de CE markering (de Europese typekeur) nu ook de eisen vanuit de ECODESIGN regeling.

Ecolabels

Onderdeel van Ecodesign zijn de zogenaamde Ecolabels.  Deze zijn voor alle gas, hout- en pelletkachels en -haarden al vanaf 1 januari 2018 verplicht en moeten voor de consument duidelijk zichtbaar zijn bij ieder toestel. Ook moet de klasse duidelijk zijn in alle publicaties van de leverancier. De bedoeling van het Ecolabel is om de consument inzicht te geven in het meest efficiënte toestel. Hiernaast staat een voorbeeld van een dergelijk label. Let daar dus op als u een toestel koopt.

Ecodesign kort uitgelegd

In bijgaande leaflet wordt de Ecodesign maatregel kort uitgelegd. Download deze voor eigen gebruik, publicatie van de leaflet in ongewijzigde vorm op commerciële en/of informatieve websites is na instemming van de NHK mogelijk.