Hout

Hout gestookte haard of kachel

De echte open gestookte haard is niet meer van deze tijd. Vanuit de NHK wordt de echte openhaard, het gat in de muur, gezien als een sterk verouderde stookvorm die met de kennis van nu eigenlijk niet meer verkocht zou mogen worden. Het rendement is slechts 15 à 20 procent, daarnaast is de open gestookte haard een echte vervuiler. Met een afsluitbaar toestel stookt u uw kamer sfeervol en verantwoord warm. Een moderne houtkachel of -haard heeft zelfs een rendement van meer dan 80 procent.

Capaciteit

Om teleurstelling te voorkomen, moet u de capaciteit van uw verbrandingstoestel afstemmen op uw woonkamer. Heeft de haard of kachel te weinig capaciteit, dan betekent dat weinig warmte. Heeft het toestel te veel capaciteit, dan moet dat op halve kracht werken. Dit houdt in dat de verbranding “gesmoord” wordt. De luchttoevoer wordt dicht gezet terwijl de kachel en het rookkanaal nog niet op temperatuur zijn. Dat is slecht voor het verbrandingsproces en daarmee minder goed voor het milieu. Ook ontstaat een sterk verhoogde kans op vervuiling van de schoorsteen, met schoorsteenbrand als mogelijk gevolg.

De richtlijn is dat u met 1kW (nominaal vermogen) circa 10 m3 woninginhoud kunt verwarmen bij een redelijk geïsoleerde woning. Gebruikt u de haard of kachel alleen om bij te verwarmen, dan hebt u genoeg aan minder capaciteit.

Allesbrander een mythe

Houtgestookte kachels en haarden zijn géén allesbranders. Hoewel de volksmond anders wil doen geloven, bestaat de allesbrander niet. Het is slecht voor uw gezondheid en voor het milieu om zomaar alles in een haard of kachel te verbranden. Daarbij zouden kankerverwekkende stoffen kunnen vrijkomen. De enige allesbrander is de afvalverbrander van de overheid!

Houtstoken in lage energiewoningen

Als u een haard of kachel wilt plaatsen in een lage energiewoning zal dit meegenomen moeten worden in de warmteberekening. Al snel is dan een gietijzeren of stalen kachel te warm. U kunt dan het beste kijken naar een warmte-accumulerende kachel of een CV kachel. 

Oude haard renoveren

Heeft u nu nog een openhaard? Overweeg dan om deze te renoveren door het plaatsen van een inzethaard. Dat kan in de meeste situaties naar keuze een op gas of een op hout gestookte variant zijn.