Hout

Hout gestookte haard of kachel

De echte open gestookte haard is niet meer van deze tijd. Vanuit de NHK wordt de openhaard, het gat in de muur, gezien als een sterk verouderde stookvorm die met de kennis van nu niet meer aangelegd zou mogen worden. Het rendement is slechts 15 à 20 procent, daarnaast is de open gestookte haard een echte vervuiler.

Openhaard met kruis

De openhaard is uit!

hout-vrijstaand

Een moderne houtkachel bevat verbrandingstechniek!

hout-inbouw

Ecodesign is de norm!

 

In onze moderne woningen met mechanische afzuiging of een WTW installatie kan een open haard niet meer worden toegepast. Een open haard is ook geen toestel maar een open stookplaats zonder enige techniek.Met een echt toestel, zoals een houtkachel of -haard, voorzien van een goede verbrandingstechniek,  stookt u uw kamer sfeervol en effectief warm. Houtkachels en -haarden moeten een EU typekeuring ondergaan door een extern keuringsinstituut. Als ze voldoen aan de vereiste Europese normen mogen ze het CE kenmerk dragen en verkocht worden in de EU.  Vanaf 2022 wordt de nieuwe Europese Ecodesign norm verplicht. Deze is al van toepassing voor alle gasgestookte toestellen. Dat is een norm voor efficiëntere en schonere toestellen. Let er dus op dat u kiest voor een toestel dat voldoet aan Ecodesign. Overigens kan een toestel pas echt goed functioneren als het professioneel is geïnstalleerd conform de wettelijke eisen en de eisen van de fabrikant. Neem daarvoor altijd een DE erkend installateur in de arm.

Capaciteit

Om teleurstelling te voorkomen, moet u de capaciteit van uw verbrandingstoestel afstemmen op uw woonkamer. Heeft de haard of kachel té weinig capaciteit, dan betekent dat weinig warmte. Heeft het toestel té veel capaciteit, dan moet dat op halve kracht werken. Dat is slecht voor het verbrandingsproces en voor de emissies. Ook ontstaat een sterk verhoogde kans op vervuiling van de schoorsteen, met schoorsteenbrand als mogelijk gevolg. De richtlijn is dat u met 1 kW (nominaal vermogen) circa 10 m3 woninginhoud kunt verwarmen bij een redelijk geïsoleerde woning. Gebruikt u de haard of kachel alleen om bij te verwarmen, dan hebt u genoeg aan minder capaciteit. De meeste houtgestookte toestellen in Nederland variëren qua vermogen tussen de 5 en 7kW.

Allesbrander een mythe

Houtgestookte kachels en haarden zijn géén allesbranders. Hoewel de volksmond anders wil doen geloven, bestaat de allesbrander niet. Het is slecht voor uw gezondheid en voor het milieu om zomaar alles in een haard of kachel te verbranden. Daarbij zouden ongewenste schadelijke stoffen kunnen vrijkomen. De enige allesbrander is de afvalverbrander van de overheid! In de installatieinstructies van uw toestel staat precies hoeveel hout en welke soort u mag stoken.

Oude haard renoveren

Heeft u nu nog een oude open haard? Overweeg dan om deze te renoveren door het plaatsen van een inzethaard. Dat kan in de meeste situaties naar keuze een op gas of een op hout gestookte variant zijn. Laat u informeren bij de NHK installateur.