DE-erkenning

Wat is de DE-certificering?

De Europese Unie heeft in haar Richtlijn 2018/2001 (voorheen 2009/28) de zogenaamde Renewable Energy Sources (RES) bepaald, dat er in de lidstaten wetgeving moet komen die de opleiding en certificering van installateurs van apparaten voor hernieuwbare energie regelt. Naast warmtepompen en zonnepanelen vallen hier ook de biomassa toestellen zoals hout- en pelletkachels en -haarden onder. Ieder EU land is dus verplicht om dit te regelen.
De Richtlijn gaat uit van het certificeren van installateurs. Bedrijven die werken met gekwalificeerde installateurs en lid zijn van de NHK, zijn als DE-erkend bedrijf in het DE bedrijvenregister opgenomen. Dat register wordt namens de overheid, in samenwerking met de branches, ingericht en bijgehouden. In Nederland doet InstallQ dat. Het register vind je hier bij het Centraal Register Techniek (CRT) of bij de Stichting-EVIS.

Waarom DE certificering?

Producten zoals hout- en pelletgestookte haarden en kachels worden steeds complexer en zijn steeds vaker voorzien van elektronische regelingen. Daardoor zijn ze in staat een zo optimaal mogelijk rendement te leveren met de laagst mogelijke emissies met daarbij zoveel mogelijk bedieningsgemak voor de gebruiker. Dat betekent wel dat een goede installatie steeds belangrijker is geworden om het optimale uit te toestellen te halen en omdat het hier om verbranding gaat op hoge temperaturen, het ook veilig te houden. Ondanks dat de markt voor deze energiesystemen groeit, heeft nog niet elke installateur de kennis om deze veilig aan te leggen. Om consumenten meer zekerheid te bieden is de DE-erkenning dus heel belangrijk. Kies dus altijd voor een DE erkend bedrijf.