DE-erkenning

DE-certificering

Steeds meer consumenten kiezen voor een houtgestookte haard, kachel of ketel in hun woning. Die brengt immers niet alleen gezelligheid, het is bovendien een goedkope en duurzame manier van verwarmen en kan energiekosten verlagen. Ondanks dat de markt voor duurzame energiesystemen groeit, heeft nog niet elke installateur de kennis om deze veilig aan te leggen. Om consumenten zekerheid te bieden dat een installateur over de juiste kunde beschikt, heeft de Nederlandse overheid de DE-erkenning (Duurzame Energie) in het leven geroepen.

DE (Duurzame Energie) certificering is Europese richtlijn

De Europese Gemeenschap heeft in Richtlijn 2009/28 (de z.g. RES) bepaald dat er in de lidstaten wetgeving moet komen die de opleiding en certificering van installateurs van bio-toestellen regelt. In onze branche gaat dit dus om houtgestookte toestellen. De Richtlijn gaat uit van het certificeren van installateurs. De man of vrouw dus die de geaccrediteerde Vakopleiding heeft gevolgd. Deze personen worden opgenomen in een register. Dat register wordt namens de overheid, in samenwerking met de branches, ingericht en bijgehouden.

DE Personenregister

Monteurs die beschikken over het diploma Vakopleiding Installateur Haarden, kachels en Rookkanalen kunnen zich laten inschrijven als gecertificeerd monteur in het personenregister.

DE Bedrijvenregister

Bedrijven die beschikken over een EVIS erkenning voor ‘Alle soorten toestellen’ of ‘Houtgestookte toestellen’ kunnen zich laten inschrijven in het bedrijvenregister, onder de voorwaarde dat de technisch beheerder is ingeschreven in het DE persoonsregister.

Tevens dient het bedrijf te zijn aangesloten bij de geschillenregeling van de branche. Bedrijven die lid zijn van het Sfeerverwarmingsgilde voldoen reeds aan de eisen die gesteld worden aan DE-erkende bedrijven. Alle SVG leden kunnen dan ook vrijwel moeiteloos over deze erkenning beschikken. Erkende DE-bedrijven vindt u terug op www.stichting-evis.nl of bij de NHKvi-leden.

Voordelen van een gecertificeerde installateur / erkend bedrijf:

Consumenten die een houtgestookte haard, kachel of ketel aanschaffen en laten installeren door een DE-erkend bedrijf, weten dat

  • dit aantoonbaar vakkundig gebeurt
  • de installateur kennis heeft van de laatste ontwikkelingen
  • veiligheid altijd voorop staat
  • de installateur het maximale haalt uit elke installatie
  • en daarbij ondersteund wordt door de brancheorganisaties en de geschillenregeling