Pellets

Wat is een pelletkachel?

Een pelletkachel is een vrijstaand toestel ten behoeve van het verbranden van houtpellets. Houtpellet zijn kleine samengeperste brokjes houtzaagsel zonder enige toevoegingen. Dus niet te verwarren met een pallet waar je goederen op vervoert.

Ilvar7_interieur_web

Vrijstaande pelletkachel

Nordic Fire inbouw

Inbouw pellethaard

ENPlus NHK

EN Plus A1 keurmerk voor thuisgebruik.

Het toestel bevat technieken voor het optimaal verbranden van deze pellets op hoge temperaturen voor een hoog rendement en de laagst mogelijke emissies. Een pelletkachel bevat veel elektronica ondermeer voor de toevoer van de pellets en afvoer van rookgassen. Ook bevat de kachel een pelletreservoir. In tegenstelling tot een houtkachel die je ongeveer iedere 45 minuten moet bijladen is bijvullen van een pelletkachel maar 1 x per 2 á 3 dagen nodig (afhankelijk van grootte pellet reservoir). Net zoals hout en gaskachels en haarden moeten pelletkachels ook een Europese typekeuring ondergaan voordat ze in de EU verkocht mogen worden. Vanaf 2022 wordt de nieuwe Europese Ecodesign norm verplicht. Deze is al van toepassing voor alle gasgestookte toestellen. Dat is een norm voor efficiëntere en schonere toestellen. Let er dus op dat u kiest voor een toestel dat voldoet aan Ecodesign.

De brandstof pellets

De fabrikant van het toestel schrijft exact voor welke pellets geschikt zijn voor het toestel.  Vrijwel in alle gevallen gaat het dan om ENplus A1 gecertificeerde pellets. Dat moet ook duidelijk op de verpakking staan. Gebruik dus nooit andere pellets dan voorgeschreven.

Hoofdverwarming of bijverwarming

Pelletkachels zijn vanwege hun hoge rendement en techniek ook goed geschikt als hoofdverwarming. Het feit dat je maar eens in de paar dagen de pellets hoeft bij te vullen en dat de toestellen beschikken over goede elektronische regelingen maken de toestellen veel meer geschikt als hoofdverwarming. Ook vormt de pelletkachel steeds vaker een belangrijke aanvulling op moderne, energiezuinige warmtesystemen. Warmtepompen met een laag vermogen zijn vaak te traag om snelle temperatuurwisselingen op te vangen. De pelletkachel is dan een prima aanvulling als directe sfeer- en warmtebron.

Installatie

De installatie van een pelletkachel is iets voor de vakman. Zowel het juist plaatsen van het toestel alsmede de aanleg van het rookgasafvoerkanaal is werk voor de specialist. Let erop dat uw installateur DE erkend is. De vakman kan u tevens instrueren hoe het toestel gebruikt moet worden en laten zien hoe u het onderhoud doet. Dat laatste moet regelmatig gebeuren en is belangrijk voor een goede verbranding en  levensduur van uw toestel.