Pellets

De pelletkachel wint ook in Nederland steeds meer aan populariteit. In andere landen is de pelletkachel inmiddels niet meer weg te denken en is het zelfs zover dat er subsidie wordt gegeven als u overgaat op duurzaam stoken. Zo ook sinds 2016 in Nederland. We leggen hier kort uit wat een pelletkachel is, vraag uw vakman vooraf of dit type kachel ook in uw situatie past.

Historie van de pelletkachel

Het idee voor pelletkachels is geboren in Canada. Waarom “pelletkachel”? Niet te verwarren met pallets (transportkrat), is de pellet een langwerpig staafje van geperste materialen zoals je ook wel eens bij vis- of diervoer hebt. Verschil is dat bij de stookpellet hout(stof) wordt gebruikt, wat zo krachtig wordt samengeperst dat er vrijwel geen vocht meer aanwezig is in de pellet. Een hoge verbrandingswaarde met minimale uitstoot is het gevolg.

De eerste systemen waren groot en log, ook waren deze vanwege hun hoge vermogens enkel bedoeld voor de industrie. Inmiddels wordt de pelletkachel steeds compacter en is ook al in diverse huiskamers als hoofdverwarming terug te vinden.

Hoofdverwarming of bijverwarming

Pelletkachels zijn vanwege hun technische benadering van vuur goed geschikt als hoofdverwarming. Waar de pelletvlam in het begin minder sfeervol was, zijn de ontwikkelingen van de laatste jaren elkaar snel opgevolgd. Gevolg is dat een pelletkachel steeds meer als sfeervolle verwarmer wordt ingezet. Waren de eerste kachels wat lomp en onelegant, de ontwerpen van de moderne pelletkachels zijn steeds vaker een sfeervolle aanvulling in het interieur.

Zo vormt de pelletkachel steeds vaker een belangrijke aanvulling op moderne, energiezuinige warmtesystemen. Warmtepompen met een laag vermogen zijn vaak te traag om snelle temperatuurwisselingen op te vangen. De pelletkachel is dan een prima aanvulling als directe sfeer- en warmtebron.