Gas

Sfeer door natuurlijk vlammenspel

De sfeer die een haard uitstraalt, wordt voor een belangrijk deel bepaald door het vlammenspel. De moderne haard op gas produceert vlammen die net zo natuurlijk ogen als die van een houtgestookt vuur. Daarbij leveren gaskachels- en haarden een goed rendement en zijn deze toestellen ideaal als bijverwarming.

Trio antraciet sfeer 300 dpi

Vrijstaand gastoestel

gas-inbouw

Inbouw gastoestel

Propaan gasflessen

(Bio)Propaan oplossingen

Gesloten verbrandingssysteem

Kiest u voor een gasgestookt toestel met een gesloten verbrandingssysteem, dan hebt u geen gemetselde schoorsteen op het dak nodig. Een dak- of geveldoorvoer is vaak genoeg. Daarlangs worden verbrandingsgassen afgevoerd en verbrandingslucht aangevoerd. Per situatie moet natuurlijk wel aan bepaalde voorschriften worden voldaan. Een vakkundige installatie van een gashaard is belangrijk voor het hoogste rendement en voor de veiligheid. Uw installateur moet vanaf 01-04-2022 CO gecertificeerd zijn. U herkend de juiste installateur aan het CO-Vrij logo.

Gashaard met afstandsbediening (via app of domotica)

Uw gasgestookte toestel aansteken, reguleren of uitdoen? Het is met de afstandsbediening net zo makkelijk als een tv aan- of uitzetten. Hout sjouwen? Een aslade legen? Niet met een gashaard. Uw genieten heeft geen keerzijde. Vrijwel alle gashaarden kunnen tegenwoordig ook met een mobiele telefoon of tablet (app-bediening) bediend worden of aan het domotica systeem worden gekoppeld die voorzien zijn van allerlei functies zoals een timer of thermostaat.

Soorten gas

Verwarmingstoestellen kunnen op verschillende soorten gas, zoals biopropaan werken. In Nederland is nog ca. 98% van de huishoudens aangesloten op het aardgasnet. Is er geen aardgasleiding (meer) aanwezig, dan kan gebruik worden gemaakt van bijvoorbeeld vloeibaar (bio)propaan, dat in een tank in de tuin bovengronds wordt opgeslagen. Vanaf 1 januari 2022 zal de samenstelling van het aardgas, dat gedistribueerd en gebruikt wordt in Nederland, geleidelijk worden gewijzigd. Dit betekent dat gastoestellen dan in Nederland geschikt moeten zijn voor de nieuwe samenstelling. Deze wijziging is noodzakelijk door het uitgeput raken van het Slochteren gasveld en de kleine velden. Nederland zal hierdoor meer aardgas uit het buitenland moeten invoeren. Deze aardgassen hebben een wat andere samenstelling dan het Groningse aardgas. Ook wordt ons aardgas steeds vaker vermengd met biogas afkomstig uit ondermeer mest.