Stookalert

Stookalert

Fijn dat u geïnteresseerd bent in het NHK-stookalert. Hiermee toont u aan naast een liefhebber van houtstook ook uw verantwoordelijkheid te nemen voor uw leef- en woonomgeving. Sinds 2015 neemt de NHK op deze wijze het initiatief om stokers bewust te maken van beperkende omstandigheden.

klik hier voor het NHK stookalert!

Let op, dit stookalert kan afwijken van het stookalert van RIVM (sinds 1 november 2019 actief) en zal vaker een code oranje afgeven. De weerkundige parameters achter het stookalert van de NHK zijn anders ingesteld en vooral gericht op windsnelheid en luchtvochtigheid. Ook betrekt NHK haar data van een andere bron, namelijk Open Weather Map. De beschikbaarheid en juistheid van data kan het advies voor uw woonplaats beïnvloeden. Blijf als stoker dus altijd alert en stook niet bij mistig en/of windstil weer.

Onderzocht is hoe de stookalerts op elkaar kunnen worden afgestemd, zodat bij een RIVM stookalert (www.rivm.nl/stookalert) ook op deze pagina een melding verschijnt. RIVM heeft daarvoor echter nog geen plugins of keys beschikbaar. Omdat we met het NHK stookalert vast willen blijven houden aan de duidelijk waarneembare uitgangspunten MIST en WINDSTIL (windkracht 1 of minder) is tot op heden niet gekozen voor het opnemen van een stookalert. De rol voor de stoker moet namelijk niet alleen van apps en tools afhankelijk zijn, tools kunnen echter prima ondersteunend zijn aan bewustwording zodat men zelf na blijft denken en omstandigheden kan herkennen en daar naar handelen.

Let op, het stookalert moet niet worden gezien als stookverbod. Het is vooral bedoeld om u als stoker alert te maken op mogelijk beperkende omstandigheden. Dat doen wij door middel van de bekende “stoplichtkleuren” groen en oranje, omdat wij niet spreken van een verbod ontbreekt de kleur rood. U bent als stoker altijd zelf verantwoordelijk voor het maken van de juiste keuze.

De voor uw provincie weergegeven kleur wordt bepaald door een aantal waarden uit de landelijke weersinformatie, de lokale omstandigheden kunnen afwijken. Altijd even naar buiten kijken dus.


Code Groen

De verwachte weersomstandigheden geven prima omstandigheden om uw haard of kachel te stoken. Er staat in dat geval een windje en het is niet mistig. Het blijft echter nog steeds belangrijk om goed en bewust stookgedrag te vertonen. Ook te veel smoren en verkeerd stookhout geven mogelijk overlast. Let dus op, als stoker heeft u soms onbewust veel invloed op uw woonomgeving.

Code Oranje

De verwachte weersomstandigheden zijn zodanig dat wij graag uw aandacht vragen. Al jaren geldt als advies niet te stoken bij mist of windstil weer. Hoewel windstil weer voor een moderne kachel minder of zelfs geen problemen oplevert, is het wel degelijk een punt van aandacht. Vooral in een wat oudere, niet gerenoveerde stooksituatie.

Bij mist of windstil weer is het namelijk moeilijker voldoende trek in uw schoorsteen te genereren. Dat is vooral bij een oudere kachel of schoorsteen (zeer) nadelig voor de verbranding. De rook en rooklucht blijven dan ook nog eens in en om uw huis hangen en dat beïnvloedt uw gezondheid en die van uw woonomgeving. Ook is het vanwege mogelijke overlast slecht voor de relatie met uw buren en niet in de laatste plaats slecht voor het milieu. Als er sprake is van genoemde beperkende omstandigheden in uw woonomgeving dan adviseren de leden van de NHK u de houtkachel niet te stoken en te kiezen voor alternatieve verwarmingsbronnen.


Wat is mist en wanneer spreken we van mist?

Het KNMI zegt daarover het volgende:

Mist is beperking van het zicht door kleine in de lucht zwevende waterdruppeltjes. Er is pas sprake van mist als het zicht aan het aardoppervlak minder dan 1000 meter bedraagt. Bij dichte mist is het zicht minder dan 200 meter, bij zeer dichte mist minder dan 50 meter.

Bron: www.knmi.nl

Wanneer spreken we van windstil weer?

Het KNMI zegt daarover het volgende:

Windkracht 0 op de schaal van Beaufort met een gemiddelde windsnelheid over tien minuten van 0 tot 1 km/uur of 0 tot 0,2 meter per seconde en een variabele windrichting. Rook stijgt recht of vrijwel recht omhoog. Planten zijn in rust, vogels volop in de weer en de herfstdraden zweven in de lucht. Het oppervlak van de zee is bij windstil weer spiegelglad. In De Bilt is de wind gemiddeld over 1971-2000 gedurende jaarlijks 5,2% van de tijd stil en variabel, in De Kooy bij Den Helder gedurende slechts 1,3% van de tijd.

Bron: www.knmi.nl